Diz eklemini oluşturan iki ana kemik olan femur ve tibia arasında yer alan menisküsler, C şeklindedir ve kıkırdak benzeri bir yapıya sahiptir. Menisküsün diz bölgesindeki ana faydası conta gibi görev yaparak dizdeki eklem kıkırdağının aşırı yükten korunmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra, eklem bölgesinde denge sağlamak, uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında köprü görevi kurmak, dize gelen sert darbeleri emmek ve eklem içindeki sıvıyı eşit bir şekilde dağıtmak da menisküsün görevleri arasındadır.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda menisküs diz bölgesinde önem taşıyan ve iyi bir şekilde korunması ve tedavi edilmesi gereken bir bölüm haline gelmiştir.
Genellikle travma sonucu ortaya çıkan menisküs yırtığında C şeklindeki yapının üzerinde bıçak kemiği gibi yırtıklar oluşur. Menisküs yırtılmasının diğer sebepleri diz dönmesi, diz burkulması, ağır kaldırma, spor sakatlanmaları ve az da olsa yaşlanmaya başlı sebepler olarak sıralanabilir.
Küçük yırtıklarda hafif derecede belirtiler ortaya çıkmakla birlikte, büyük ve derin yırtıklarda ağrı, şişlik ve hareket kısıtlığı gözlemlenebilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden ortopedi uzmanı tarafından kontrol edilmeli ve tedavi süreci başlatılmalıdır.
Menisküs yırtığı tedavisinde süreç ve kapsam konusunda belirtleyici etkenler yırtık derecesi ve hastanın yaşıdır. Tedaviye öncelikle istirahat, buz uygulama ve fizik tedavi ile başlanabilir. İlerleyen derecelerde ise cerrahi müdahale gerekli olabilir.
Menisküs ameliyatları günümüzde kapalı yani artroskopik yöntemler ile yapılmaktadır. Artroskopik ameliyat sonrasında hasta aynı gün ayağa kalkabilir ve yaşantısına devam edebilir. Ameliyat sonrasındaki dinlenme ve fizik tedavi süreci yine hastanın durumuna bağlı olarak hekim tarafından organize edilmektedir.