Kemik tümörleri pek çok diğer tümör cinsinde olduğu gibi genellikle iki ana kategori altında değerlendirilir; kemiğin kendinden ortaya çıkan tümörler ve vücudun farklı bir bölgesinde oluşup daha sonra kemiğe sıçrayan tümörlerdir. Kemiğin kendinden ortaya çıkan tümörler daha yüksek oranda olmak üzere, ender de olsa prostat kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri ve böbrek üstü bezi kanserlerinde metastaz ile kanser dokusunun kemiğe sıçraması mümkündür.
Çoğu kemik tümöründe neden bilinmemekle birlikte, büyüyen tümör zaman içinde sağlıklı dokulara da yayılır ve kemiği zayıflamasına ve de daha sonrasında kemik üzerinde patolojik kırıklar oluşmasına neden olur.
Erken dönemde teşhis edilmesi ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanması ile tümörün diğer organlara sıçraması ve tüm vücutu tehdit etmesi engellenebilir.
İyi huylu kemik tümörlerinde tedavi, tümörün tipine ve hastanın yaşına göre farklıklık gösterir.
Bazı vakalarda sadece gözlemlemek yeterli olurken, bazılarında tıbbi tedavi ağrıyı geçirir. Bazı durumlarda ise tümörün çıkartılması önerilir. Bu da olası patolojik kırıkları önler. Fakat bazı tümör tiplerinde kitle çıkartılsa bile tekrar oluşabilir. Bu nedenle sürekli takip edilmesi gerekir.
Kötü huylu bir kemik tümörlerinde ise, tedavi süreci dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Bu vakalarda amaç kanseri yenmek ve ilişkili olan organ ve /veya ekstremiteyi korumaktır. Tedavi sürecinde ilaçla tedavi, kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi operasyonlar yer alabilir.