Kemoterapi

Kemoterapi genel olarak kanser tedavisinde kullanılan ve kanser hücrelerinin yayılmasını engellemek, kanserli hücrelerin yok olmasını sağlamak için geliştirilen yoğun bir ilaç tedavisi şeklinde tanımlanabilir.

Kanser tedavisinde en sık tercih edilen tedavi yöntemidir.

Kemoterapi tek bir ilaca verilen bir isim değil kanserli hücrelere etki en etkin şekilde etki edecek şekilde uzman doktorlar tarafından belirlenen karışık bir ilaç kürüdür.

Her hastalıkta olduğu gibi kanserde de erken tanı çok büyük önem taşımaktadır. Kemoterapi kanserin tipine ve hangi evresinde olduğuna göre ayrıca bireyin genel tıbbi geçmişine uygun olarak uygulanır. Genel amacı tespit edilen tümörün büyümesini yavaşlatmak aynı zamanda vücudun başka bir yerinde oluşabilecek kanserli hücrelerin oluşumunu önlemektir.

Yine kanserin türüne ve kaçıncı evrede olduğuna bağlı olarak tek başına uygulanacak bir tedavi yöntemi olabileceği gibi cerrahi ve radroterapi gibi farklı tedavileri destekleyecek bir yöntem olarak da tercih edilebilir.

Kemoterapi genel olarak kanser tedavisinde belli aralıklarla uygulanan bir yöntemdir. Hastanın genel fizyolojik durumuna, kemoterapinin yan etkilerine karşı verdiği tepkilere ve kanserin evresine göre bir kemoterapi programı belirlenir. Bu program  tümör hücrelerinin kendini toparlamasına izin vermeden veya verilen ilaca bağışıklık geliştirmesine engel olacak  şekilde belirlenmeli ve tedavi buna göre tamamlanmalıdır.

Kemoterapinin yan etkileri nelerdir?

Kemoterapi kanserle mücadelede etkili yöntemlerden biridir. Ancak hastadan hastaya farklılık gösterecek yan etkileri vardır. Tedavi sürecinde doktorunuzun size bu süreçler ile ilgili bilgi vermesi yan etkiler ile mücadelede sizi daha güçlü kılacaktır.  En sık rastlanan yan etkileri;

  • Bulantı ve Kusma
  • Halsizlik
  • Saç dökülmesi ‘dir.

Ayrıca kemoterapi sırasında verilen ilaçlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olacağı için kişi diğer hastalıklara daha kolay yakalanabilir.