Doğal yollarla gebe kalamayan çiftlerin en çok tercih ettiği tedavi yöntemi tüp bebek tedavisidir.
Genel olarak düzenli cinsel hayatları olmalarına rağmen 1 yıl içinde gebe kalınamaması durumunda doktora gidilerek tedavi süreci belirlenir.
Tüp bebek tedavisi; erkekten alınan sperm hücrelerinin kadından alınan yumurta ile vücut dışında uygun bir laboratuvarda bir araya getirilerek döllenmesiyle elde edilen embriyolardan en iyi olanın kadının rahmine yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanır.
Gebelik oluşmaması erkekten ya da kadından kaynaklanabilir. Doğru çözümü bulmak için çiftlerin her ikisine de gerekli test ve kontroller uygulanır. Sperm kalitesi ve sayısı düşük olarak erkeklerde laboratuvar ortamında en kalitesi sperm seçilir, yumurtlama sorununda ise yumurtlamayı arttırıcı ilaç tedavi uygulanır. Tüp bebek tedavisi bazen uzun bir süreç olabilir. Stres yumurtlama, sperm kalitesi gibi pek çok konuyu tetiklediğinden çiftlerin mümkün olduğunca bu süreçte sabırlı olmaları ve gerekli hallerde bir psikolojik destek almaları tedaviye çok büyük fayda sağlayacaktır.
Gebe kalamamanın altında pek çok neden yatabilir. Bunların en çok karşılaşılanları;
- Tüp tıkanması
- Yumurtlama bozuklukları,
- Önceki dönemde tüplerin bağlanması
- Endometriyozis olarak tanımlanan çikolata kistleri,
- Sperm kalitesinin ve /veya sayısının düşük olması olarak sıralanabilir.
Alanında uzman hekimler öncelikle hastaların tıbbi geçmişlerini inceleyerek çiftlere en uygun tedavi yöntemini belirler. Tedavinin olası riskleri ve bu süreçte çiftleri nelerin beklediği konusunda onlara bilgi verir.
Tüp bebek tedavi yöntemleri nelerdir?
Klasik tüp bebek: Klasik tüp bebek tedavisi çoğunlukla yaş faktörünün gebeliğe risk oluşturmadığı, yumurta ve sperm sayısının ve kalitesinin yüksek olduğu çiftlere uygulanır. Klasik tüp bebek tedavisinde kadının ve erkeğin üreme hücreleri laboratuvarda bir araya getirilir ve döllenme ile elde edilen embriyolardan en uygun olan bir ya da iki tanesi herhangi bir ekstra işlem uygulanmadan anne adayının rahmine transfer edilir. Yani yumurta ve sperme bir müdahalede bulunulmazken sadece birleşmeleri konusunda tıbbi destek sağlanır.
Mikroenjeksiyon: Gebe kalınamamasına sperm sayısı ve kalitesinin düşük olması neden oluyorsa bu yöntem tercih edilir. Mikroenjeksiyon tekniğinde erkekten alınan spermlerden en kalitelisi tespit edilip seçilir ve yumurtanın içine enjekte edilerek döllenmenin oluşması sağlanır.
In Vitro Maturasyon: Yumurta rezervi çok yüksek olan kadınlarda tercih edilen in vitro maturasyon yönteminde yumurtalar daha olgunlaşmadan toplanır ve dışarıda olgunlaştırılır. Gebeliğe uygun olduğu tespit edilen yumurtalar sperm hücreleri tarafından laboratuvarda döllenir.
Tüp Bebek Tedavi yöntemlerinin başarı oranları nelerdir?
Başarı oranları seçilen merkeze, hastaların klinik geçmişine göre değişim göstermekle aşılama IUI tedavileri için ortalama gebelik oranları %20-25 civarındadır. Mikroenjeksiyon tedavilerinde 35 yaş altı hastalarda %40-60 arası 35 ve 40 yaş üstü hastalarda yine hastanın durumuna bağlı olarak %15-35 arasında değişmektedir.