Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, kişiden kişiye farklı seyir gösterebilmektedir. Bu nedenle tedavi sürecinin de kişinin durumuna özel olarak planlanması ve uygulanması gereklidir.
Kimi hastalarda hızlı ve agresif bir şekilde ilerlerken, kimi hastalarda ise daha yumuşak ve yavaş bir şekilde ilerleyebilir. Fakat süreç nasıl ilerlese ilerlesin tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken tanı ile tedaviye erken zamanda başlanması büyük önem taşır. Kadınlarda özellikle 30 yaş sonrası sıklıkla görülen meme kanseri, ender de olsa erkeklerde de görülebilir. Bu nedenle kadın ya da erkek fark etmeksizin periyodik olarak kontrole gidilmesi ve herhangi bir belirti hissedildiğinde mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.
Meme kanseri nasıl tedavi edilir?
Meme kanserinde tedavi aşamasında ise agresif cerrahi operasyonların yanı sıra, kanserin durumuna bağlı olarak ameliyatsız tedavi seçenekleri de mevcuttur. Meme kanseri tedavisinde öncelikli hedef kanseri bölgenin temizlenmesi iken, ikincil olarak da memenin bütünlüğünün korunması hedeflenir. Kimi vakalarda memenin tamamen alınması gereken durumlarda ise, estetik cerrahi ekipleri ile koordineli bir çalışma yürütülerek, meme estetiği sağlanır.
Radyoterapi ve kemoterapi nedir?
Meme kanseri tedavisinde cerrahi girişimden sonra meme bölgesinde kanser hücrelerinin kalma olasılığına karşın meme ve koltuk altı bölgelerinde radyoterapi yani bir diğer adı ile ışın tedavisi uygulanabilir.
Kemoterapi ise, kanser hücrelerini öldürücü ilaçlarla yapılan bir tür tedavidir. Bazı vakalarda cerrahi operasyonlara ek olarak kemoterapi desteği de alınır ve tedavi kombine bir şekilde yürütülür.
Meme kanseri ameliyatları
Meme kanseri tedavisinin cerrahi operasyonlarında ise standart bir prosedür yoktur. Kanserin durumuna, yayıldığı alana ve etkisine göre farklı alternatifler değerlendirilir. Memenin tümünün alınması yani mastektomi ameliyatı uygulanır. Bu durum memenin birden fazla yerinde kanserli hücre olması ve saptanan tümörün boyutunun büyük olması gibi pek çok kritere bağlıdır.
Lenf bezi cerrahisi ise, memede saptanan kanser dokusunun koltuk altındaki lenf bezlerine doğru ilerlediği durumlarda değerlendirilir. Kanser hücreleri, koltuk altı lenf bezlerine kadar ilerlemiş ise, lenf bezlerinden vücuda yayılma olasılığı ve burada büyüyüp yeni tümörler oluşturma olasılığından dolayı mutlaka cerrahi bir operasyon ile alınmalıdır.
Meme koruyucu ameliyatlarda ise, tümör temizlenirken etrafındaki dokudan da bir miktar alınarak memenin kozmetik ve estetik görünümü korunur. Bir yandan da kanserli hücreler tamamen vücuttan çıkarılmış olunur.