Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi – Tıp Dünyasına NASA’dan Değerli Bir Hediye!

Robotik Cerrahi kavramını ilk duyduğunuzda, gözünüzün önüne bilim kurgu filmlerindeki sahnelerin benzeri bir şekilde ameliyat yapan robotlar gelebilir. Belki ileride böyle gelişmeler de ortaya çıkacak ama şu an için günümüzün en ileri teknolojisi olan daVinci Robotik Cerrahi sisteminde cerrahi operasyonu büyük bir hassasiyet ile yürüten robotik kollar ve onları yöneten cerrahi bir ekip var.

Yani robotla ameliyat yapılacağı söylendiğinde ameliyatı robot yapacak sanılsa da, durum öyle değil. Ameliyat masasında operasyonu adete bir dantel gibi ince ince işleyen robotik kollar deneyimli bir cerrah tarafından yönetiliyor ve tüm ameliyat süresi boyunca cerrahi ekip bizzat görev başında oluyor.

Robotik Cerrahinin Tarihsel Gelişimi

Cerrahi operasyonların tarihsel gelişiminde ilk sırada yer alan klasik cerrahi ameliyatların bir adım ötesi laparoskopik cerrahi ameliyatlardı. DaVinci Robotik Cerrahi Sistemi ise laparoskopik cerrahiden sonra minimal invaziv cerrahinin yepyeni bir adımı olarak ortaya çıktı. Ortaya çıkış hikayesi ise son derecede ilginç.

Yakın zamana kadar robotların günlük yaşamda insanlar ile etkileşime girmesi ve hayatımızda rol alması bir bilim kurgu senaryosundan ibaretti. Bununla birlikte 1980’lerin başında bilgisayar teknolojisi ve tasarım mühendisliği bir araya gelerek robotik cerrahi alanında önemli gelişmeler elde etmeye başladı.

1985 yılında standart bir endüstriyel robot kolu olan PUMA 560, beyin biyopsisi yapma amacı ile geliştirildi. Daha sonra 1987 yılında ilk kez bir robot yardımı ile safra kesesi ameliyatı gerçekleştirildi. Ardından 1990 yılında ortaya çıkarılan endoskopik cerrahi sistemi ile robotik cerrahiye adım adım yaklaşıldı. Ve nihayet 1997 yıllarında başlanan çalışmaların neticesinde 2000 yılında daVinci cihazı ortaya çıktı.

Da Vinci Cihazının Ortaya Çıkış Öyküsü

Hassas, ince ve detaylı bir çalışma ortaya çıkarmak için tasarlanmış bir makine olan, daVinci Robotik Cerrahi sisteminin, NASA tarafından geliştirilmiş olduğunu söylesek, ne dersiniz? NASA, olası bir ihtiyaç durumunda uzaydaki ekiplerinin cerrahi operasyonlarını uzaktan yönetebilmek için bir robotik cerrahi kol geliştirmek istemiş ve ortaya da Vinci çıkmıştır. Bu süreçte daVinci cihazı ile birlikte üretilen Mona Lisa ve Zeus modelleri ise beklenen başarıyı gösteremediği için iptal edilmiş ve yola daVinci ile devam edilmiş.

DaVinci Robotik Cerrahi sisteminin onaylanması ile 2000 yılında robotik cerrahi ile ilgili en büyük adım atılmış oldu. 2000 yılında günümüzde robotik cerrahi ile pek çok başarılı operasyon gerçekleştirildi.

Robotik Cerrahi Sisteminin Avantajları

DaVinci Robotik Cerrahi Sistemindeki robotik kollar hem ameliyat esnasında cerrahi operasyonu gerçekleştirebilecek ekipmanlara hem de ameliyat bölgesini cerrahi ekibin görebileceği ekranlara yansıtacak kameralara sahip. Çok daha önemlisi daVinci Robotik Cerrahi Sistemi, hem doktora hem de hastaya önemli avantajlar sağlıyor.

Robotik kollar tüm operasyonu minimal kesiler açarak gerçekleştirdiği için hastanın iyileşme süresi çok daha kısa, enfekte olma riski çok daha azdır. Ayrıca bu kadar minimal kesiler ile estetik açıdan da avantajlı bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

Robotik kolların hareket kabiliyeti, 6 yöne gitme, 540 derece dönme gibi becerilerinin yanı sıra operasyon esnasında kollarda herhangi bir titreme olmaması operasyonun başarı oranlarını yükseltmektedir.

Cerrahi ekibin yaşadığı avantajlardan biri de görüntünün detaylı ve kaliteli oluşu. Robotik kollarda bulunan kamera sistemi, operasyon gerçekleştirilen bölgeden aldığı görüntüyü 3 boyutlu ve yaklaşık 10-12 kat daha büyük bir şekilde cerrahi ekibin kullandığı ekranlara yansıtır. Böylelikle adeta bir minyatür çalışması yapar gibi detaylı ve hassas bir operasyon gerçekleştirilebilir.

Bu şekilde detaylı ve hassas bir çalışma ortaya çıkarıldığında özellikle prostat ameliyatları sonrasıda, idrar kaçırma ve penis sertleşme bozukluğu gibi riskler de minimuma indirilmiş oluyor.

Cerrahi Ekibin Deneyimleri

DaVinci Robotik Cerrahi Sistemi ile gerçekleştirilen operasyonlarda, cerrahi ekip, aldığı eğitimler ve deneyim de çok büyük önem taşımaktadır, çünkü ameliyatı robot değil, cerrah yapmaktadır. Bella Health bünyesinde kendi alanlarında uzman ve özellikle daVinci Robotik Cerrahi alanında deneyimli, pek çok başarılı operasyona imza atmış hekimler yer almaktadır.