Spina Bifida

Spina Bifida Hastalığı Nedir?

Hamileliğin ilk aylarında anne karnında oluşan Spina Bifida hastalığı, bebeğin omurgasının şekillenirken tam olarak kapanmaması durumudur. Bu hastalık halk arasında “ayrık omurga hastalığı” olarak da bilinir. Spina Bifida hastalığında omurganın tam kapanmamasından dolayı açık kalan omurlar arasından çıkan omurilik ve sinirler bebeğin sırtında bir yumru oluşturur.

Spida Bifida Neden Oluşur?

Spina Bifida hastalığına neyin sebep olduğu tam olarak bilinememektedir. Fakat genel olarak değerlendirildiğinde bazı durumların Spina Bifida hastalığının oluşumu için risk faktörü olduğu söylenebilir.

Risk faktörlerinin başında folik asit eksikliği gelmektedir. Özellikle hamilelik döneminde ve öncesinde anne adayının folik asit takviyesi alması Spina bifida oluşumunu büyük orada engellemektedir. Ayrıca şeker hastalığı, obezite ve hamilelik sürecinde yüksek ateş görülmesi gibi durumlarda risk faktörleri arasında sıralanabilir.

Spina Bifida Hastalığının Tedavisi

Spina Bifida hastalığının tedavisinde en kritik konu tedavinin erken dönemde planlanması ve vakit kaybetmeden doğru prosedürlerin uygulanmasıdır. Pek çok vakada tanı anne karnında koyulabilmektedir. Çünkü Spina Bifida doğuştan gelen bir hastalıktır yani hayatın ilerleyen dönemlerinde herhangi bir kaza sonucu oluşan bir omurilik hasarı değildir. Ve Spina Bifida tedavisinde bazı hastalarda doğumdan hemen sonra sırttaki kese ameliyat ile kapatılma şansı vardır.

Hamilelik döneminde tanısı koyulabilen vakalarda, tedavinin hızlıca planlanması ve hamileliğin 26. haftasında veya doğumdan hemen sonra yapılacak ameliyatlar ile tedavi süreci başlatılır. Erken dönemde ameliyat sorunların büyümesini önlemeyi ve vücudun minimum düzeyde hasar almasını sağlamayı hedefler.