Omurgada kimi zaman tek bölgede kimi zaman ise birden fazla bölgede gelişen eğrilik durumu skolyoz olarak adlandırılır. Skolyoz küçük yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi ergenlik döneminde veya ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Skolyozun pek çok farklı sebebi olabilir fakat en sık görülen skolyoz tipi, nedeni tam olarak bilinemeyen “idiyopatik” skolyozdur. Omurga yana doğru eğrilir ve S veya C şeklini alır. Kimi vakalarda ise, omurların kendi etrafında dönmesi durumu da gelişebilir. Bu dönme ise sırtta ve bel bölgesinde asimetrik çıkıntılara sebep olur.
İdiyopatik Skolyoz
İdiopatik skolyoz, ergenlik dönemindeki çocukların %1 ile %3’lük bir diliminde görülebilir. Çoğu vakada fark edilmeyecek kadar küçük açılar ile gelişen idiyopatik skolyoz, fark edilecek derecelere ulaştığında mutlaka tedavi edilmelidir.
Nöromusküler Skolyoz
En sık görülen skolyoz tipleri sıralamasında ikinci sırada nöromusküler skolyoz yer alır. Nöromusküler skolyozun nedeni olarak kas veya sinir hastalıkları sayılabilir. Nöromusküler skolyozda ise, idiyopatik skolyozun aksine solunum sıkıntısı ve duyu kusurları gelişebilir.
Konjenital Skolyoz
Üçüncü sırada yer alan konjenital skolyoz, çocuğun anne karnındaki gelişimi esnasında ortaya çıkan omurga anomalilerine bağlı gelişen bir skolyoz tipidir. Konjenital skolyoz hemen ilk yıllarda hızla ilerleme gösterir, bu sebeple tedavi sürecine küçük yaşlarda cerrahi işlemler ile başlanır.
Skolyoz Tedavileri
Skolyoz tedavisinde öncelikli olarak değerlendirilmesi gereken iki parametre vardır. Birincisi skolyozun ortaya çıkma sebebi, ikincisi ise kişideki etkiler. Tüm bu veriler doğrultusunda yaş, fiziksel durum gibi pek çok farklı parametreyi de değerlendirerek bir tedavi programı hazırlanır. Bu program kimi zaman fizik tedavi, kimi zaman korse kullanımı kimi zaman ise cerrahi işlemleri kapsar.
Skolyoz çocukluk ve ergenlik döneminde büyüme ile ilerleme gösterebilir. Tedavi sürecinde bu bilgi de mutlaka değerlendirilir.
Bella Heath bünyesinde alanında uzman hekimler tarafından yapılacak değerlendirmeler neticesinde kişiye özel bir tedavi programı hazırlanır. Tedavinin kişiye özel olması skolyoz tedavisinde olmazsa olmazdır. Çünkü her vakanın kendine özgü sebebi vardır ve skolyozdan dolayı vücudunu farklı derecede etkilenmiştir.