Serebral palsi, beyin gelişiminin tamamlandığı yaşa (ortalama 5 yaş civarı) kadarki süreçte beynin hasar görmesi sonucu oluşan bir fiziksel engellilik durumudur. Serebral palsi ilerleyici değildir, ancak beyinde oluşan hasardan dolayı kişilerin farklı engellilik durumları söz konusu olabilir.
Erken dönemde teşhis edilmesi ve vakit kaybetmeden tedavi ve rehabilitasyon sürecine başlanması ile önemli gelişmeler sağlanabilir.
Serebral palsi her bireyde farklı etkiler oluşturabilir. Bu sebeple tedavi ve rehabilitasyon sürecinde tek bir doğru yoktur. Her çocuk için onun durumuna özel bir süreç planlaması yapılması gerekir.
Bella Health Turkey bünyesinde, alanında uzman çocuk ortopedi hekimlerimiz serebral palsi sebebi ile oluşan farklı sorunlara özel çözümler ve tedaviler sunuyor.
Uygulanan tedavi ve rehabilitasyon programları serebral palsinin seviyesine ve çocuğun fiziksel durumuna göre farklı sürelerde tamamlanmaktadır.
- Botoks uygulaması ile aşırı kasılan kasların gevşetilmesi sağlanabilir.
- Yumuşak doku ameliyatları (tendon gevşetme veya kas transferi) ile çok çalışan kasların tamamının veya bir kısmının vücudun başka bir bölümüne alınması ile eklem bozuklukları düzeltilebilir, yürüme bozuklukları düzeltilebilir.
- Kemik ameliyatları ile kemik şekil bozuklukları düzeltilir, çıkık eklemler yerine oturtulur.
Önerilen tüm tanı ve tedavi süreci serebral palsi konusunda uzmanlaşmış bir fizik tedavi ekibi ile birlikte yürütülür ve takip edilir. Uygulanacak ameliyatlar ve fizik tedavi programları şehir dışı hastaları veya farklı ülkelerden gelecek hastalar için özel olarak planlanmaktadır.