Rahim Sarkması

Rahim sarkması nedir?

Kadın üreme organlarından biri olan rahim, pelvik kasları ve bağ dokuları sayesinde bu bölgede asılıdır. Rahim sarkması (uterus prolapsusu) rahmin normalde olması gereken yerden aşağıya doğru sarkması olarak tanımlanır. Normal doğum, çoğul gebelik, östrojen hormonunun yetersiz olması ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı pelvik kaslar ve bağ dokularında gevşeme meydana gelir. Bunun sonucu olarak da rahim vajinanın içine doğru aşağıya sarkar.

İlerleyen yaş, doğum (özellikle normal doğum ve çoklu doğum), ağır yük taşımak, obezite ve kronik öksürük gibi sebepler rahim sarkmasına neden olmaktadır.

Rahim sarkmasının belirtileri nelerdir?

  • İdrar kaçırma
  • Balin alt kısmında ağrı
  • Vajinal akıntıda artış
  • Vajinal baskı
  • Vajinadan bir şey çıkacakmış hissi şeklinde sayılabilir.

Ne zaman tedaviye ihtiyaç duyulur?

Hafif şiddette rahim sarkmaları için bir tedavi genel olarak önerilmez. Eğer rahim vajinanın dışına doğru sarkmışsa bu bazı sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Yukarıdaki belirtiler sizi rahatsız ediyorsa mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından yapılan muayeneye göre tedavi sürecine karar vermek doğru olacaktır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Başlangıç aşamasında Kegel egzersizleri gibi pelvik kaslara yönelik egzersizler ile sorunun ilerlemesinin önüne geçilebilirken ilerleyen aşamalarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. 

Gebe kalınıp kalınmaması, yaş ve diğer kişisel bilgilerinize göre hekimiz size özel tedavi yöntemini belirleyecektir. Hekiminiz vajinal pesser kullanımı, rahim sarkması ameliyatı olarak bilinen cerrahi yöntem, histerektom gibi yöntemlerden en uygununu şikayetlerinizi dinleyerek muayene sonrasında sizin de görüşlerinizi alarak belirleyecektir.