Kalça eklemi ileri yaş, kaza, yaralanma veya hastalık gibi sebeplerden dolayı zamanla yıpranabilir. Kalça eklemlerinde oluşan yıpranma, kişilerin yürürken, otururken veya ayağa kalkarken zorlanmasına ve ağrı hissetmesine ve ilerleyen seviyelerde hareket kısıtlarına sebep olabilir. Bu durumda hastaların yaşan kalitesini yükseltmek ve hareket kabiliyetini iyileştirmek için kalça protez ameliyatı önerilmektedir.
Kalça protez ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Kalça protez ameliyatlarında hastaların yaşam kalitesinin ne denli bozuluğu ve ağrılarını azaltmak için ne sıklıkla ağrı kesici kullanmaları gerektiği belirleyici unsurlardır. Hastanın yürüme mesafeleri çok kısa ise ve artık vücuduna zarar verecek oranda ağrı kesici kullanması gerekli hale gelmişse kalça protez ameliyatı yapılması önerilir. Zira ağrıları azaltmak için kullanılan ağrı kesici ilaçların da belirli bir süre ve dozdan sonra hem böbrek hem de karaciğer üzerinde olumsuz etkileri ortaya çıkabilir.
Kalça protezi çeşitleri nelerdir?
Kalça protezi ameliyatlarında hastanın kalçasındaki sorunun detayına göre hangi tip kalça protezi uygulanacağı belirlenmektedir. Hem kalça kemiğinin hem de yuvasının değiştirilmesinin gerekli olduğu vakalarda total kalça protezi uygulanırken, sadece kalça kemiğinin değiştiği ameliyatlarda ise parsiyel kalça protezi uygulanmaktadır.
Kalça protezi ameliyat süreci ve tedavi süreleri
Kalça protezi ameliyatlarında kireçlenme oranı, hastanın genel durumu ve ağrı seviyeleri göz önünde bulundurularak ameliyat kararı verilmektedir. Ameliyat sonrasında ise, hastalarda Derin Ven Trombozu yani pıhtı oluşmasını önlemek için hasta sık aralıklar ile yürütülmeye başlanır.