İşitme Kaybı

İşitme kaybı her ne kadar sadece yaş alma ile birlikte ortaya çıkabilen bir durum olarak düşünülse de, çocuklarda ve hatta yeni doğan bebeklerde de işitme kaybı söz konusu olabiliyor. İşitme kaybı tedavisinde ise en büyük etken işitme kaybının ortaya çıkma sebebidir. Bu sebebe bağlı olarak farklı tedaviler veya modern uygulamalar hayata geçirilebilir.

İşitme kaybı neden oluşur?

İşitme kaybının pek çok farklı nedeni olabilir. Aşırı sese maruz kalmak, kucağa sert bir darbe almak, kullanılan bazı ilaçlar ve kemoterapi tedavileri, yaş ve viral enfeksiyonlar en sık karşılaşılan işitme kaybı sebepleri olarak sıralanabilir.

İşitme kaybının belirtileri nelerdir?

İşitme kaybı kimi zaman doğuştan olabildiği gibi kimi zaman ise sonradan gelişebilir. Bu sonradan gelişme bazı vakalarda aniden ortaya çıkar, bazı vakalarda ise zamanla kademeli olarak işitme kaybı yaşanır. Özellikle kademeli olarak gelişen durumlarda ilk fark edildiği an tedaviye başlanarak önemli ölçüde yol kat edilebilir.

Bu sebeple işitme kaybının fark edildiği ilk anları dikkatle takip etmek gerekir. Karşınızdaki kişi ile konuşurken sıklıkla cümleleri tekrarlatmak, kalabalık ve karışık seslerin olduğu ortamlarda sesleri ayırt edememek, müzik dinlerken veya televizyon seyrederken yüksek ses tercih etmek gibi belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekir.

İşitme kaybı nasıl tedavi edilir?

İşitme kaybı tedavisinde günümüz teknolojileri ile çok farklı uygulamalar mevcuttur. Tabii ki tedavide belirleyici etken işitme kaybının ortaya çıkış sebebidir. Bu sebebe bağlı olarak, cihaz kullanımı, tüp uygulaması, koklar implant, menlere gibi hastalıklarda tercih edilen ilaç kullanımı gibi pek çok farklı tedavi seçeceği mevcuttur.