Diz Protez Ameliyatı

Diz Protezi Nedir?

Diz bölgesindeki aşınmış eklem yüzlerinin, özel parçalar ile kaplanarak yapay eklem oluşturulması diz protezi ameliyatı olarak adlandırılır. Metal ve polielitenden üretilmiş bu yapay eklem, ağrısız eklem hareketi için özel olarak tasarlanmaktadır. Diz protez ameliyatı ilk kez 1968 yılında uygulanmakla birlikte günümüz teknolojisi ve tıbbi imkanlar sayesinde hastalar çok daha kısa sürede taburcu olmakta ve ameliyat sonrasında normal hayatlarına hızlıca adapte olmaktadır.

Hangi hastalara diz protezi uygulanabilir?

Genellikle 60-80 yaş hasta aralığında gerçekleştirilen diz protez ameliyatları, romatoid artrit ve osteonekroz gibi özel durumlarda çok daha erken yaştaki hastalara da uygulanmaktadır. Burada ameliyat kararını en çok etkileyen faktör hastanın genel durumu ile birlikte ameliyat dışındaki tedavi seçeneklerinin daha önce denenmiş ve değerlendirilmiş olmasıdır.

Fizik tedavi, ilaç kullanımı veya eklem içi enjeksiyon gibi seçenekleri denemiş fakat hali hazırda yürüme ve merdiven çıkma gibi günlük aktivitelerinde kontrol edilemeyen ağrı olan hastalarda diz protez ameliyatı seçeceği değerlendirilmektedir.

Diz protezi ameliyat süreci ve taburcu süreleri

Diz protezi ameliyatlarında diz bölgesinde yapılan kesiler ile hem eklem yerlerindeki aşınmış dokular temizlenir hem de uygun boyutlarda seçilen protez parçaları ilgili bölgeye yerleştirilir. Ameliyatın hemen ertesi günü diz hareketlerine başlanır ve hasta kısa bir sürede yürümeye başlayarak taburcu olur.

Taburcu sürecinin başında yürüteç veya benzeri bir destek ile yapılan yürüme çalışmaları fizik tedavi ile desteklenmelidir.

Bella Health bünyesinde sunulan tedavi hizmetleri kapsamında tek diz veya iki diz için gerçekleştirilecek protez ameliyatları, ameliyat sonrasındaki fizik tedavi desteği ile birlikte planlanmakta ve hastaların ameliyat sürecini en iyi şekilde geçirmesini amaçlamaktadır.