Beyin Anevrizması

Beyin anevrizması nedir?

Beyin anevrizması beyindeki kan damarlarının zayıflayarak çıkıntı ya da balonlaşması olarak tanımlanır. Bu durum kan damarlarının yırtılmasına ve buna bağlı beyin kanamasına neden olabilmektedir. Anevrizma olarak tanımlanan bu konuların patlaması sonucunda oluşan kanamanın şiddetine bağlı olarak beyin de farklı hasarlar meydana gelebilir.

Farklı boyutlarda anevrizmalar görülebilir. Bunların boyutları 0,3 cm ile 2,54 arasında değişmektedir. Büyük anevrizmalar küçüklere göre daha yüksek olarak patlama riskine sahip olsamalar da önce hangisinin patlayacağını kestirmek mümkün değildir.

Beyin Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Ne yazık ki sadece patlama olduğu zaman ciddi belirtileri ortaya çıktığı için öncesinde bu durumu tespit etmek çok mümkün olamamaktadır.

Mide bulantısı ve kusma, şiddetli baş ağrısı, bulanık görme, ışığa duyarlılık, bilinç kaybı gibi belirtiler patlamış bir anevrizmanın belirtisi olabilir.

Beyin Anevrizması nedenleri nelerdir?

  • Yüksek tansiyon,
  • Sigara kullanımı,
  • Kafa travmaları,
  • Kafa ya da boyunda tümör olması,
  • Kan basıncını doğrudan etkilen kronik hastalıklar başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

Beyin Anevrizması  nasıl tespit edilir ve tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tomografi ve MR  ile beyinde bulunan neredeyse tüm anevrizmaların yerleri ve boyutları tespit edilmektedir. Ayrıca beyin anjiyosu ve beyin omurilik sıvısı testi ile de tanı koymak mümkündür.

Patlamış olan beyin anevrizması tedavisi için uygulanan iki farklı cerrahi yöntem vardır. Bunlardan birisi cerrahi kırpma olarak adlandırılır ve anevrizmanın kapatılmasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemde beyin cerrahı anevrizmayı tespit eder ve kafatasının bir kısmını açarak anevrizmayı besleyen damarı bulur. Daha sonra anevrizmanın bulunduğu yere kan akışını durdurmak için küçük bir metal yerleştirilir.

İkinci yöntem ise enfovasküler sargıdır. Bu yöntemde kafatası açılmaz, kasıkta bulunan artere keteter yerleştirilerek beyindeki anevrizmaya ulaşılır. Daha sonra yumuşak bir platin tel kateterden diğer bir tel ile itilir ve anevrizma damarın iç kısmından sarılır.

Henüz patlamamış beyin anevrizmalarının tedavisi için ise cerrahi klips veya endovasküler sargı ve akış saptırıcı ilaçlar kullanılır. Ancak uygulanacak bu tedavi yöntemleri bazen sağlayacağı faydadan daha ciddi sorunlara neden olabilir. Çünkü beyin vücuttaki en hassas organlardan birisidir ve beyinde gerçekleştirilecek tedavilerin her birinin beyne zarar verme olasılığı vardır. Bu nedenle hastanın tedaviye uygun olup olmadığı bir nörolog, beyin cerrahı ve nöroradyolog gibi uzmanların ortak çalışması ile belirlenir.

Beyin anevrizmasının erken safhalarda tespit edilmesi durumunda, tedavisi yalnızca kan basıncını dengeleyen ilaçlar ile yapılabilir.