Baş ve Boyun Kanseri

Yüz bölgesi, burun içi, ağız içi, dudaklar, geniz bölgesi, tiroid bezleri, gırtlak ve tükürük bezlerini içeren baş-boyun bölgesinde oluşan kanser vakalarında en sık rastlanan sebepler sigara ve tütün ürünlerini kullanma veya maruz kalma, alkol ve HPV virüsü yer alıyor. Dudak ve cilt kanserlerinde ise, en belirleyici etken güneş ışığına maruz kalma.

Baş-boyun bölgesi kanserlerin belirtileri nelerdir?

Baş-boyun bölgesinde pek çok farklı kanser çeşidi ortaya çıkabilir. Bu sebeple belirtiler de çok çeşitlidir. Boyun bölgesinde uzun süreli şişlik oluşması, gribal bir etken olmamasına rağmen ses kısıklığı veya sesin değişmesi durumu, özellikle katı ama bazen de sıvı gıdaların yutulmasında zorluk yaşanması veya işitme kaybı gibi durumlar baş-boyun bölgesindeki kanser vakalarında sıklıkla rastlanılan durumlardır.

Baş-boyun bölgesi kanserleri nasıl tedavi edilir?

Muayene, radyolojik incelemeler, tomografi, MR veya gerekli durumlarda tercih edilen biyopsi ile kesin tanı elde edilebilir. Kesin tanının elde edilmesi ile tedavi süreci planlanmaktadır.

Özellikle baş-boyun bölgesindeki kanser vakalarının tedavi süreçlerinde KBB hekimleri ile Onkoloji uzmanları birlikte bir planlama yapar ve süreci birlikte yürütürler. Cerrahi operasyonlar ve radyoterapi uygulanaları ile kanser vakaları başarıyla tedavi edilmektedir.