Aşırı Terleme Tedavisi

Ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu ortaya çıkan fazla terleme durumu kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Hijyenik açıdan kişi için problem oluşturan bu durum, kimi zaman sadece yaz aylarında değil 4 mevsim boyunca devam ederek kişilerin sosyal yaşamlarını da büyük ölçüde etkileyebiliyor.

Özellikle stres ile daha da yoğunlaşan aşırı terleme durumu istemsizce ortaya çıkan fizyolojik bir durumdur. Kişinin kontrolü altında değildir.

Özgüveni büyük ölçüde düşüren bu problem, özellikle koltuk altı, el ayak ve yüz bölgelerinde görülür.

Aşırı terleme neden oluşur?

Aşırı terleme durumunun pek çok farklı nedeni olabilir. Ama bu durumun strese bağlı olarak daha da arttığı bir gerçektir. Bu duruma sebep olan etkenler listesinde ilk sırada fizyolojik etkenler sıralanabilir. Bunlar, ortamın aşırı sıcak veya nemli olması, kişinin çok kalın giyinmesi, fazla kilo veya aşırı egzersize bağlı terlemedir.

Ancak tedavi edilmesi gereken aşırı terleme durumunda ise nedenler çok daha farklıdır. Ter bezlerinin fazla çalışması idiopatik yani sebebi belli olmayan bir durum da olabilir, sistematik bir hastalıktan kaynaklı da olabilir. Enfeksiyonlar, endokrinolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, kanser durumları, ilaç kullanımları da aşırı terlemeye sebep olabilir. Bu durumda konunun mutlaka iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir.

Aşırı terleme nasıl tedavi edilir?

Aşırı terlemenin nedeni herhangi bir hastalık ise mutlaka paralel olarak bu hastalık ile ilgili tedavi sürecinin de başlatılması gereklidir. Ailesel kaynaklı vakalarda bu duruma eşlik eden farklı bir hastalık söz konusu değil ise, topikal yani krem ve jel uygulamaları, iyontoforez, botoks ve cerrahi yöntemler uygulanabilir.

Hem tedavi süreci boyunca hem de sonrasında tedavi esnasında krem, jel gibi maddelerin uygulandığı bölgelerde herhangi bir tahrişe sebep olmamak için nemlendirci bir destek mutlaka uygulanmalıdır.